Hoe ontwerp ik een mascotte?

Als u deze pagina leest, heeft u waarschijnlijk al besloten om te investeren in het toevoegen van een mascotte aan uw bedrijf, school of organisatie. Goede keuze! Als u nog niet overtuigd bent, kunt u hier onze blog lezen over de voordelen van het gebruik van een mascotte.

Nu u heeft gekozen voor een mascotte, komt de vraag: hoe ontwerpt u een mascotte? In dit artikel beantwoorden we deze vraag in twee delen. Het eerste deel is hoe u een mascotte kiest die uw organisatie vertegenwoordigt, en het tweede deel is om die ideeën om te zetten in een echt mascotteontwerp.

Mascotteschetsen voor een unieke mascotte
Deel 1

Hoe kies ik een mascotte ontwerp?

Hoe kiest u een mascotte die bij uw organisatie past? Het helpt om even na te denken over waarom u een mascotte wilt en hoe u dat het beste kunt weergeven in het ontwerp. We stellen voor om in deze volgorde te denken: WAAROM, WIE en pas als laatste WAT.

1. Waarom wilt u een mascotte?

Wat hoopt u te bereiken met uw mascotte? Waar gaat u uw mascotte gebruiken – online, op evenementen, in advertenties?

2. Voor wie is de mascotte bedoeld?

Bijvoorbeeld kinderen op buurtevenementen, het hele studentencorps op het schoolbal of een blikvanger voor volwassenen om selfies mee te nemen op een beurs of conferentie. Elk publiek zal een ander ontwerp aantrekkelijk vinden. Uw publiek moet een grote rol spelen bij het dicteren van de uitdrukking en persoonlijkheid van uw mascotteontwerp.

Mascottes voor jonge doelgroepen
Mascottes voor bedrijfsbekendheid en aandacht op beurzen

 3. Wat wordt uw mascotte?

Tot slot het leuke gedeelte: concreter nadenken over WAT uw mascotte zal zijn. Wat voor soort mascotte past bij uw antwoorden op WAAROM en WIE? Wordt het een fel vechtend dier? Of een vriendelijk en schattig kinderfiguurtje? Bedrijven en ondernemingen moeten ook nadenken over hoe ze hun logo en merkkleuren in het personage en de kleding/accessoires kunnen verwerken.

Een felle vechter bij sportwedstrijden op school, of een vriendelijk gezicht op uw volgende beurs? Het ontwerp van een mascotte is afhankelijk van uw organisatie en het beoogde publiek en gebruik.

Deel 2

Hoe creëer ik een mascotte ontwerp?

Nu heeft u wat meer nagedacht over wat uw mascotte moet worden. Hoe komt u van wat gebrainstormde ideeën en schetsen tot een professioneel mascotteontwerp dat gebruikt kan worden? Hier zijn drie standaard manieren om een mascotteontwerp te laten maken.

Wat zijn mijn opties om een mascotteontwerp te maken?

Do-It-Yourself Generator

Voordelen: goedkoop, of zelfs gratis
Nadelen: beperkte opties en individualiteit

Er bestaan veel mascottegenerators online. Mascottes die op deze manier zijn ontworpen zijn vaak erg goedkoop, of zelfs gratis. Deze route heeft echter veel beperkingen. Bij deze generators kunt u soms kiezen uit de kleuren, stijlen of personages van uw mascotte. De opties blijven echter vrij beperkt in vergelijking met andere methodes. Bovendien heeft u niet de garantie dat uw mascotte volledig origineel is en niet door een andere organisatie zal worden gebruikt.

Online Freelance Ontwerper

Voordelen: potentieel goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen: tijdsintensief en onzekerheid over kwaliteit

Als u op zoek bent naar een meer professioneel tintje, kan het werken met een freelance ontwerper goede waarde bieden. Websites zoals Fiverr en Upwork hebben lijsten met honderden ontwerpers. Soms kunt u op deze sites een echt juweeltje vinden. Het scrollen door honderden lijsten en prijzen kan echter veel tijd in beslag nemen en u weet niet altijd zeker wat u uiteindelijk krijgt. Als u besluit om een freelance ontwerper in te huren, zorg er dan voor dat u naar hun vorige portfolio vraagt, zodat u een idee krijgt of hun stijl en kwaliteit past bij wat u zoekt.

Online ontwerpwedstrijd

Voordelen: veel ontwerpmogelijkheden
Nadelen: beperkt contact met ontwerper

Online ontwerpwedstrijden proberen de negatieve kanten van het inhuren van een online freelancer op te lossen. In plaats van door honderden lijsten te scrollen om de juiste ontwerper voor u te vinden, kunt u bij een online ontwerpwedstrijd tientallen ontwerpers laten werken aan dezelfde creatieve opdracht van u. De ontwerper van de mascotte die u kiest “wint” en krijgt een deel van de prijs die u betaalt voor de wedstrijd. Prijzen voor het houden van een wedstrijd variëren afhankelijk van het aantal deelnemende ontwerpers en hun kwaliteit (sommige websites kiezen alleen ‘deskundige’ ontwerpers voor uw wedstrijden tegen een hogere prijs). Op deze manier krijgt u in één keer veel verschillende opties te zien. Deze optie kan echter ook tijdrovend zijn als u tientallen inzendingen moet beoordelen. Het kan ook zijn dat u minder mogelijkheden hebt voor directe communicatie met de ontwerpers in een wedstrijd dan wanneer u direct met een ontwerper of bedrijf werkt.

Mascotte bedrijf zoals Promo Bears

Voordelen: deskundig advies en kwaliteit
Nadelen: mogelijk beperkte stijl-opties

Werken met een mascottebedrijf heeft veel voordelen, maar laten we eerst de mogelijke nadelen bespreken. Met een mascottebedrijf bent u misschien beperkt tot slechts één stijl of ontwerper voor uw mascotte. Bij Promo Bears bijvoorbeeld bestaat ons ontwerpteam uit drie ontwerpers die volledig op maat gemaakte personages kunnen maken. Onze variëteit is beperkt in vergelijking met een ontwerpwedstrijd met tientallen verschillende ontwerpers. Ondanks ons kleine team zijn onze ontwerpers flexibel en kunnen ze toch een reeks stijlopties bieden.

Het belangrijkste voordeel van het werken met een mascottebedrijf is dat u een partner hebt die u begeleidt tijdens het ontwerpproces. Als u werkt met een freelancer of een ontwerpwedstrijd, moet u duidelijke antwoorden hebben op de vragen in Deel 1 voordat u begint met het ontwerpproces. Ontwerpers kunnen getalenteerd zijn in hun kunst, maar niet per se goed weten hoe ze een mascotte het beste tot zijn recht kunnen laten komen, of wat past bij uw organisatie en behoeften.

Een deskundig mascottebedrijf kan uw advies en opties geven als u niet precies weet welke richting u op moet. Bij Promo Bears bespreekt een toegewijde projectmanager eerst uw mascotte-ideeën en -doelen, zodat er een eerste creatieve briefing ontstaat die goed wordt begrepen en uitgevoerd door het ontwerpteam.

Promo Bears Blog: Hoe ontwerp ik een mascotte?

Extra tip: Feedback Rondes

Mascottebedrijven bieden ook vaak meer communicatie en revisies tijdens het ontwerpproces. Of u nu overweegt om met een freelancer, ontwerpwedstrijd of mascottebedrijf te werken, vraag altijd hoeveel gratis revisies beschikbaar zijn. Bij Promo Bears zijn onze eerste mascotteontwerpen volledig vrijblijvend met onbeperkte revisies. Ons doel is om een mascotte-ontwerp te maken waar u verliefd op wordt en niet kunt wachten om het tot leven te brengen als mascotte-pak, inflatable, knuffel en nog veel meer.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Breng uw mascotte tot leven

We hopen dat deze blog u heeft geholpen om de verschillende opties voor het ontwerpen van een mascotte te begrijpen, en de factoren die u moet overwegen bij het maken van de beste mascotte voor uw organisatie.
Betaalbaar – Hoogwaardige Kwaliteit – Gratis Offerte & Productietekening