Een mascotte ontwerpen: zo ging dat bij Nieno

Het ontwerpen van een mascotte is de eerste stap op weg naar uw eigen bedrijfsmascotte. Het is bovendien een proces waar veel bij komt kijken: het kiezen van het juiste dier, persoon of voorwerp, de juiste kledij, juiste grootte en bijvoorbeeld ook een uitstraling die past bij uw bedrijf. Het ontwerpen van een mascotte is de belangrijkste fase van het gehele proces. Alles moet kloppen en matchen met uw onderneming. We nemen u daarom mee in het proces van het mascotteontwerp.

Mascotte ontwerp

Het eerste ontwerp van een mascotte is voor bedrijven altijd spannend; het is feitelijk de belichaming van alles wat u wilt zijn. Neem bijvoorbeeld Nieno, het draakje van Landgoed Nienoord in Leek. Landgoed Nienoord is een familiepark met diverse activiteiten voor gezinnen. Logischerwijs ontvangt Landgoed Nienoord dus veel kinderen, héél véél kinderen. Om de avonturen op Landgoed Nienoord voor de kinderen nog leuker en spannender te maken, wilden ze graag een unieke mascotte hebben. Het lastige was echter dat ze graag een draak als mascotte wilden hebben, niet per definitie het meest vriendelijke beest. Bij onze eerste ontwerpen hebben wij ons er daarom op gericht de draak Nieno zo vrolijk en toegankelijk mogelijk te maken. Hieronder zie je onze eerste voorstelontwerpen.Nienoord, eerste voorstelontwerpen Nieno Promo Bears

Mascotte kiezen en eventueel doorontwikkelen

Na de eerste ontwerpen was er gelijk veel enthousiasme. Alle voorstellen werden gewaardeerd, maar tegelijkertijd had iedereen de voorkeur voor de 2e van links: de versie met de tuinbroek om zijn onschuld te onderstrepen, de leuke hoed om hem extra speels te maken en de glimlach die net zo breed is als die van de kinderen die het Landgoed bezoeken. Nieno is sindsdien de meest kindvriendelijke draak die de wereld ooit gezien heeft, en dat blijft niet onopgemerkt.

Media-aandacht met mascottes

Aan media-aandacht had Landgoed Nienoord geen gebrek meer met de komst van Nieno. Met de opkomst van social media kreeg het park bovendien een extra aandachtsboost. Er worden selfies met Nieno genomen, foto’s voor in het fotoboek gemaakt en filmpjes geschoten voor op Snapchat of Facebook. Nieno werd zelfs met de koning op de foto gezet! Het lieve draakje werd zo synoniem voor het Landgoed: wie aan Nienoord dacht, dacht aan Nieno en vice versa. Om die reden maakten wij Nieno met diverse poses, zie voor selectie hieronder, ook geschikt voor hun (online) communicatie, waardoor Nieno nu niet alleen in het park gevonden kan worden, maar ook op hun website en hun Facebookpagina een vertrouwd gezicht is.Nienoord Nieno verschillende poses Promo Bears

Knuffels, sleutelhangers en meer

Maar daar bleef het niet bij. Nieno werd namelijk door zijn bekendheid een commerciële troef voor het familiepark. Naast de mascotte hebben we tevens onder andere knuffels en sleutelhangers ontworpen  en gemaakt, die beide erg populair zijn bij Nieno’s supportersschare. Nieno zorgt er met zijn aanwezigheid namelijk voor dat het dagje uit van al die kinderen en ouders bij Landgoed Nienoord nu nóg leuker is geworden. En dat is voor het park onbetaalbaar.